De geschiedenis van Intersion

ziekenhuisvroeger

Stichting Intersion is in 1975 begonnen met het verzorgen van radio uitzendingen in het ziekenhuis de Sionsberg. De oprichters Tabe v/d Zwaag en Jan de Boer begonnen toentertijd met een verzoekplaten programma van een uur. Na geruime tijd groeide de omroep zowel in medewerkers als in programma’s. Er kwam een geestelijk verzoekplaten programma "Hartsvitaminen" en daarnaast een interview programma genaamd "Lokaal Bekeken".

De studio bevond zich in eerste instantie in een bergruimte. De presentatieruimte - niet groter dan een bezemkast - was van de techniekruimte gescheiden door een muur met een raam. Men kon via de microfoons contact met elkaar houden. Door alle uitbreidingen in de programmering werd echter naar een andere en grotere ruimte voor de studio gezocht en deze werd gevonden in een grote archiefruimte op de tweede verdieping. De nieuwe studio werd in 1983 geopend en daarmee werd de oude studio omgebouwd tot video studio.

oudestudio De vroegere studio De ontwikkelingen gingen gestaag door, want er werd een technische ploeg samengesteld welke opnames ging maken van concerten in de regio: de zogenaamde "Buitenopnames". Daarnaast werd eind jaren tachtig een tweetal nieuwe programma’s gelanceerd; het "Kwis programma" en "de Helpende Hand". Tijdens dit kwis programma worden een tiental vragen gesteld, te beantwoorden met A, B of C. De deelnemers met de meeste goede antwoorden krijgen leuke prijzen. Tussen de vragenrondes door wordt veel muziek gedraaid, waarbij ook verzoeknummers uit het ziekenhuis. De Helpende Hand is een verzoekplaten programma van populaire muziek, bedoeld voor het verplegend personeel - een soort arbeidsvitaminen programma.

Vanaf 1994 werd een kabelkrant tv-programma geďnstalleerd, waarop informatie over de omroep, activiteiten in de regio, de vertrektijden van de bus, en nog veel meer was te lezen. Het geheel werd afgewisseld met prachtige foto’s uit de regio.

In mei 2000 bestond Intersion alweer 25 jaar, hetgeen met een marathon uitzending gevierd werd. Ook werd toen een nieuw programma gestart, genaamd "Uit de oude Doos". Hierin wordt oude Nederlandstalige muziek gedraaid, iets wat voor de ouderen herkenbaar is. Ondertussen bestaan al de bovengenoemde programma's nog steeds (zie ook de programmering) en is er nog eentje niet genoemd: "Efkes Prate Mei". Dit is een Friestalig programma waarin diverse mensen uit de regio geďnterviewd worden.

kabelkrant Vernieuwde kabelkrant In het najaar van 2002 werd de kabelkrant grondig aangepakt en verscheen deze in een nieuw jasje. De hoeveelheid informatie is behoorlijk gegroeid. Zo worden er nu mededelingen gedaan over werkzaamheden en allerlei activiteiten in de gebouwen. Verder zijn er naast de foto's nu ook korte natuurfilmpjes te bekijken.

nieuwestudio De nieuwe studio Nadat in maart 2004 het nieuwe verpleeghuis gereed was, moest Intersion wederom een andere ruimte betrekken. Het oude gebouw werd namelijk afgebroken en zo werd er na ruim 20 jaar een andere studio ruimte betrokken, op de 2e etage van de kantorenflat.

Het aantal vrijwillige medewerkers van de omroep is door de jaren heen flink gegroeid. Ondertussen zijn er diverse personen bezig met het maken van televisie programma's voor de Waadwente. Tot zover de geschiedenis van Intersion in vogelvlucht.